Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ανάκαμψη και κουραφέξαλα...

Για να το γράψω απλά. Ανάκαμψη ΔΕΝ θα υπάρξει.
Μέχρι σήμερα, όταν το σύστημα βυθιζόταν σε κάποια από τις κρίσεις του, υπήρχε τουλάχιστον μια κάποια εξήγηση για τις αιτίες της κρίσης, κι όταν έλειπε αυτό, υπήρχε τουλάχιστον κάποιο σχέδιο για την έξοδο.
Για την κρίση του'29 υπήρχε η λύση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για την πετρελαϊκή κρίση υπήρχε η αιτία (η προβληματική προμήθεια του καυσίμου) και κάπως διαμορφώθηκε μια λύση. Κ.ο.κ.
Για τη σημερινή κρίση, δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Σαν αιτία φωτογραφίζονται τα golden boys (...). Αστειότητες. Υπάρχουν απλά δύο ενδεχόμενα.
Το πρώτο είναι να θεωρήσουμε ότι μηχανισμός της χρηματιστηριακής φούσκας ΔΕΝ είναι απαραίτητος στην αναπαραγωγή του καπιταλισμού (παρόλο που αυτή ήταν η λύση που είχε προταθεί για παλαιότερες κρίσεις..). Στην περίπτωση αυτή, και τα golden boys, ως σύμβολα και λειτουργοί του "αεριτζίδικου" καπιταλισμού θα έπρεπε απλά να μας είχαν τελειώσει. Κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε.. Ίσα-ίσα εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν.
Το δεύτερο είναι να θεωρήσουμε ότι ο "αεριτζίδικος" καπιταλισμός είναι μεν αναγκαίος, αλλά έγιναν κάποιες υπερβολές που θα πρέπει λιγάκι να μαζέψουμε... Ε, αυτό πια είναι ανέκδοτο. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός της δεκαετίας του ΄90 ακριβώς εκεί βασίστηκε. Ότι ο καπιταλισμός είναι ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα με "αυτόματη" διόρθωση μέσα από την κολυμπήθρα της αγοράς. Οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θεωρήθηκαν ότι νοθεύουν τις λειτουργίες της αγοράς κι εν τέλη , ποιος θα ελέγξει ποιόν? Όταν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες γιγαντώθηκαν με κύκλους εργασιών μεγαλύτερους από τα ΑΕΠ μεγάλων χωρών, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να τους ελέγξει. Όχι μάγκες, αυτό δε γίνεται. Η κατάσταση με τον "αεριτζίδικο" καπιταλισμό, θυμίζει την παλιά ρήση του Μάρξ: "ο καπιταλιστής θα πουλήσει ακόμα και το σκοινί για να τον κρεμάσουν".
Ακόμα κι εάν υπήρχε η δυνατότητα να "μετριαστούν" λιγάκι τα "χρυσόπαιδα", προκειμένου να σταθεροποιηθεί το σύστημα, αυτό αντίκειται στην απλή κυρίαρχη καπιταλιστική λογική του κέρδους. Τα "χρυσόπαιδα" έχουν την εξουσία και θα τινάξουν αδίστακτα τα πάντα στον αέρα εάν κάπου μυριστούν ψητό. Ακόμα κι εάν από αυτήν την εξέλιξη "ροκανίσουν" το κλαδί στο οποίο κάθονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com